Dokarmianie to nie tylko humanitarny gest pomagający zwierzętom przetrwać zimę, ale również ograniczenie szkód w uprawach leśnych. Ułatwiony dostęp do karmy umożliwia zwierzynie przeżycie najcięższego okresu, ale też odciąga ją od podgryzania młodych drzewek i zapobiega niszczeniu pól uprawnych leżących w pobliżu lasów. Dlatego zwłaszcza dziki są dokarmiane w tzw. w pasach zaporowych, które mają ograniczać szkody wywołane żerowaniem wśród upraw rolnych. Kasztany są przysmakiem danieli, żołędzie lubią dziki i sarny. Trzeba jednak pamiętać, że właściwe dokarmianie to prawdziwa sztuka, nie można tego robić na własną rękę.
Na naszym podwórku kasztany i żołędzie na pewno się zmarnują, a robiąc porządki wyrzucimy je lub spalimy. Warto zatem spożytkować je jako paszę dla zwierząt.
Kasztany i żołędzie można przynosić do sali Nr 106.
Zachęcamy do zaangażowania się w akcję.