Dziś na zajęciach z języka obcego zawodowego klasa 1TH (technik hotelarstwa) zgłębiała tajniki brytyjskiego podwieczorku znanego pod nazwą afternoon tea lub tea time.
Mieliśmy okazję dowiedzieć się, w jakiej kolejności należy spożywać trzy dania posiłku afternoon tea (kanapki, scones, ciasta), poznać historię tea time, a także przekonać się, jak smakuje uproszczona wersja tego posiłku, cream tea. Wypróbowaliśmy dwa sposoby podawania kruchych bułeczek (ang. scones) stanowiących jego podstawę.
Jak można przeczytać na stronie miesięcznika Poznaj świat, w artykule pt. Kornwalia dla piechurów: ?Są dwie szkoły smarowania scones dodatkami: kornwalijska i devońska. W Kornwalii najpierw nakłada się na przekrojoną bułeczkę warstwę konfitury, potem kleks tłustej śmietany. W Devonie odwrotnie ? najpierw śmietana (clotted cream), potem konfitura. Spór jest traktowany poważnie i każdy szanujący się Anglik ma na ten temat zdanie?.
Po wypróbowaniu obu wersji odbyło się głosowanie. 2 osoby zagłosowały za opcją z dżemem na górze, jednak aż 9 uczniów zdecydowało, że ciastka są smakowite niezależnie od sposobu podania. (Choć nasza narodowa debata, co najpierw - płatki czy mleko - z pewnością podzieliłaby uczniów na dwie frakcje o zdecydowanych poglądach ?).